Panik - i onödan.

Alltså, jag vill bara varna att det här inlägget kommer vara otroligt löjligt. Eller snarare - jag är otroligt löjlig. Men jag kan inte rå för det. Jag är lite kroppsfixerad och jag gillar min kropp både som gravid och icke gravid.
Men så igår.. jag hittade en bristning på min mage!!! Ca 1cm lång och ljus som attan, men likväl en bristning.
Jag fick total panik, verkligen total panik. Kommer det en kommer det tusen till, minst, tänkte jag. Mathias förstod inte riktigt min panik men tyckte nog ändå lite synd om mig. Jag visade, och han konstaderade "Ja, jo det är nog en bristning, men det är väl inte så farligt". Varpå jag fick ännu mer panik och tyckte att det var det hemskaste som kunde hända med min kropp, för som sagt... kommer det en kommer det tusen till. Lila. Tjocka. Överallt.
Ringde min syster (med gråten i halsen) och hon blev sur för att hon trodde det hade hänt något mycket värre och sa att jag var löjlig. Fick sedan prata med mamma som inte alls trodde att det skulle komma fler, för hon hade minsann inte fått en enda bristning på magen under graviditeterna och "sånt där är ju ärftligt". Suck.
Sedan läste jag min bok, om hon som har bröstcancer och så småning om dör.. och så kände jag mig ännu mer löjlig och bedrövad... vad patetisk jag är. Jag väntar ett barn, ett liv, det underbaraste. Och tycker att det är hemskt med en bristning.
Men jag har inte kommit över den där bristningen i alla fall.
Men så kom jag hem för en stund sedan (varit på barnadiset med Maja, Madde & Amanda), kissade och kollade på den lilla bristningen och kom på det...!!! Det är INGEN bristning!!! HURRA HURRA HURRA!!!

DET ÄR JU MITT ÄRR!!! Som jag fick när jag gjorde en titthålsoperation!!! Hurra!!!
Ingen panik. Ett ärr växer inte, delar sig inte, blir inte tusen stycken och ändrar inte färg till lila. Åh, herre min skapare... Snälla inga bristningar nu bara, som någon slags hämd på att jag klarat mig hittills.

Länkning.

Länkar till Majas blogg, som nyss uppdaterats med lite nya bilder.

http://majamantere.blogg.se/


Lindrande vård.

Det är namnet på den nya kursen jag läser till. Den handlar alltså om lindrande vård, palliativ vård. Det vill säga om vård vid livets slut. Den verkar beröra olika ämnen, stora som små. Alltifrån smärtlindring till existensiella frågor, bemötande, "närståendevård" och mycket mer. Otroligt spännande!
Vi ska välja varsin skönlitterär bok som är skriven av anitingen en drabbad eller en närstånde till någon som har en obotlig sjukdom.
Jag har varlt "En sorts kärlek" av Ray Kluun. Jag har läst den förut, men tänker läsa den en gång till. Den är verkligehetsbaserad och skriver av en man vars fru får inflammatorisk bröstcancer.. Man får följa deras resa, och med i bilden finns även deras lilla dotter.. Det är en väldigt tragisk bok, men oerhört vacker.. Med ett otroligt sogrligt slut. Rekomenderas!
En annan bok som jag kan rekomendera är "Ro utan åror", som också berör detta ämne..
Jag vill även läsa "Kan jag dö, mamma?" (Reserverade den på biblioteket för några dagar sedan), som handlar om en femårig pojke som får en aggressiv form av cancer. Köpte även hem några böcker på adlibris, bland annat en som handlar om en 16 årig tjej som får leukemi.

Tungt ämne, men väldigt viktigt. Särskilt om man ska jobba med det i framtiden, vilket jag verkligen skulle kunna tänka mig att göra. Jag jobbar ju även lite med det i dag, i och med mitt extra jobb som personlig assistent till ett barn med en progressiv neurologisk som sakta tar hans liv..... Fina, fina lilla V.
Jag tror verkligen att man måste våga bemöta ämnet döden och tänka på hur man själv relaterar till olika saker i livets slutskede. Döden är naturlig och självklar, den finns där hela tiden och någon gång kommer den även att drabba oss själva. Jag tror man på något sätt måste vara medveten om det och våga konfrontera sina egna känslor och eventuella rädslor kring det, för att kunna göra ett bra jobb i vården.
Mitt allra första jobb inom vården, som personlig assistent till en liten flicka, har nog speglat min yrkesroll vädligt mycket, och kommer nog även göra i framtiden. Flickan gick bort bara några månader efter att jag börjat jobba där i en infektion. Jag var inte alls beredd på det, och det var oerhört tungt. Men från dag ett hos den flickan, och även efter det att hon hade dött, så kände jag att jag "hittat" rätt, "det här vill jag jobba med".




Magbild v.28

img_0642 (MMS)

Magbild v.28


Tråkonsdag.

Idag är en tråkig dag, för det är så himla trist väder ute! Jag har ingen energi alls, har inte ens dragit upp persiennerna, vill ändå inte se ut.
Har hunnit med att göra skoluppgifterna som jag ska redovisa imorgon, det var det viktigaste idag. En timme kvar tills jag ska hämta Maja, som jag längtar efter henne :) Nu måste jag ta en kopp kaffe och äta lite mellis, samt finskriva lite på skoluppgifterna....
Först måste jag bara tipsa om filmen Soraya M. Jag såg den igår och den var väldigt, väldigt bra. En otroligt gripande film, som fick mig att gråta många tårar!
(På tal om bra filmer som får en att gråta, så rekomenderar jag verkligen er att se Shooting dogs och Sometimes in april. Såg desssa två filmer när jag gjorde ett stort arbete om folkmorden i Rwanda, och det är två av de bästa filmerna jag har sett. Fruktansvärda men så himla bra.... och sorgliga.)

Sammanfattning av helgen:

  • Hämta Maja kl 14 på förskolan i fredags.
  • Bakade morotskaka med Maja.
  • Tvättade 4 maskiner tvätt, Maja och Mathias hjälpte till. Diskade massa.
  • Lagade och åt god mat. Diskade mera.
  • Städade, plockade & bytte sängkläder i Majas säng.
  • Mathias tränade.
  • Kollade på Talang. Maja somnade strax efter att det hade börjat.
  • Myste framför tv:n. Läste ut Alex Schulmans bok (jätte bra). Sov.
  • Maja vaknade lite innan kl. 6.
  • Hela familjen åkte till Junibacken, mycket mysigt & "Sagotåget" var fantastiskt fint & Pippi.teatern var bra. Dock alldelles för mkt folk överallt.
  • Köpte med McDonalds mat på vägen hem.
  • Jag och Älskling såg Farsan (bra!), Maja var hos mormor & morfar och åt lördagsgodis.
  • Myste i soffan.
  • Maja vaknade lite innan kl 7.
  • Jag och Maja träffade Carro, Nellie och Nea i parken. Maja cyklade fram och tillbaka.
  • Mys hemma, Maja tittade på film.
  • Handlade i centrum, present till Mathias mamma och glass till Maja som hon blivit lovad tidigare på dagen. Ett rejält utbrott från Majas sida så vi fick bära henne tillbaka i bilen och spänna fast henne i bilbarnstolen, så fick Mathias fortsätta handla själv.
  • God middag hos svärföräldrarna.
  • Hyrde Soraya M. Inglorurios Basterds & en ny Spöket Laban Film till Maja. Maja somnade i bilen på vägen hem, ca 19.45.
  • Snart blir det film!


Min fina, fina dotter.



Det är ju helt galet, hur mycket man kan älska någon.

Fina, underbara, fantastiska dotter, som jag älskar dig!

bättre sent än aldrig.

Det var ett tag sedan jag skrev något här, och det har inte varit självvalt. Jag har flera gånger skrivit långa (och korta) inlägg men så fort jag har försökt att ladda upp en bild så har hela sidan slutat att fungera. Därför tänker jag inte bjuda på några bilder i detta inlägg, jag orkar helt enkelt inte blir irriterad ännu en gång. Kanske försöker jag mig på att ladda upp några bilder senare, i hopp om att det faktiskt fungerar. Jag har ju fått min nya kamera, en Canon Eos 1000D, och det blir väldigt fina bilder!! Även om jag inte har lärt mig kamerar sådär jätte bra ännu, och vilka inställningar som blir bäst att använda när osv.. Men det kommer väl med lite övning. Helgen har varit supermysig och har i vanlig ordning tillbringats med familj och vänner. I fredags åt vi goda räksmörgåsar och Maja fick pannkakor (fast hon åt lite av varje, det var mest det att hon hade önskat sig pannkakor), sedan spenderade vi kvällen framför tv:n. Vi kollade på talang, och lyckades se tre fantastiska människor som sjöng helt otroligt bra. Vilken känsla de bjöd på! Sedan var det ju sista avsnittet på Solsidan, så fantastiskt roligt :)
I lördags fick älsklingen sovmorgon, medan jag och Maja gick upp och åt frukost tillsammans och myste en stund innan vi gick ut. Vädret var urtrist, men vi trotsade det och gick till Bandängen (en parklek här i närheten där det finns djur, en barnbassäng att plaska i på sommaren och sen rutchkanor, gungor och allt sådant) med Carro och Nellie. Jätte mysigt! Blev som vanligt korvgrillning och sen en stund inne i parklekens hus för att värma oss och dricka en kopp kaffe. Barnen var vildare en vanligt och sprang omkring som sjutton, vi fick säga till dem att lugna ned sig många gånger.... Men roligt hade dem minsann! :) Efter det var vi på Ica och handlade lite till middagen, och lördagsgodis såklart! När vi kom hem somnade hela familjen...... så Maja var vaken länge på lördagskvällen. På lördagen åt vi biffteki m. pommes och en god mozarella sallad! Mycket gott. Jag kollade vad det skulle vara på tv på kvällen, och ingenting verkade roligt så jag gick iväg och hyrde några filmer medan Maja och Mathias myste i soffan tillsammans. Maja fick en ny Spöket Laban film (hon är inne i en spöket laban period) och jag hyrde en Wallander film och så en komedi som vi inte har sett ännu: All about Steve. Igår så var vi förbi Biltema och köpte en fin rosa cykel med stödhjul till Maja, och hon var så glad!! :) Vi svängde även förbi Bauhaus och köpte två taklampor - en till vardagsrummet och en till sovrummet. Spotlight till båda rummen, har lite svårt för lampor som hänger ned just nu av någon anledning... På kvällen var vi ute och cyklade och sedan köpte vi hem pizza & kebabrulle. Smaskigt!! :)


Magen vecka...

093113cc8ef837de016af4b124954066.png

Kolla varifrån!

Magen vecka 25! (går in i vecka 26 imorgon!) inte värdlens bästa bild men kanske blir fler bilder sen när min nya kamera kommer... :)


Lediga dagar, härliga dagar.

Det är härligt med några dagar ledigt tillsammans. Maja är glad mest hela tiden, förutom några utbrott och gnäll när hon är trött. Hon borde sova mer, men är fullt upptagen med allt spännande, så hon sover mindre än vanligt. I alla fall det senaste dygnet. Kanske får hon sova middag idag, om det går, så hon orkar med kvällen.
Vi ska på hockey kl 16, hela familjen! Ska bli jätte roligt :) Jag är inte ett så stort fan av hockey, inte alls överhuvudtaget faktiskt. Men det finns inte så mycket mysigare än att umgås tillsammans hela familjen, och speciellt att se Mathias och Maja glada och uppspelta! :) Så det ska bli så himla roligt bara därför! 
Vi köpte biljetter igår (som för övrigt var svindyra, tycker jag...) och Maja har pratat om det sen dess, hur alla skriker och hejar, att hon ska få godis och att hon ska heja på djurgårn. Det första hon sa imorse när hon vaknade var "Ska vi gå på hockey idag, mamma? Du, jag och pappa?" och hade världens leende på läpparna. Sedan pratade hon om det länge medan jag försökte sova vidare.. 
Mitt järnvärde låg på 110 hos barnmorskan sist, så jag är rätt trött just nu. Mamma berättade att för tjugo år sedan så fick man ligga inne på sjukhus och ta emot blod om man hade så lågt blodvärde!! Lite skillnad från idag. 
Nu ska jag och Maja ta ett bad tillsammans, hon älskar verkligen att bada!!

Glad Påsk!


Namnglad!

Igår kväll pratade jag om namn, igen, med Mathias.
Försökte tala om för honom att om det blir en kille så får han faktiskt heta Vilmer, men han vägrade fortfarande med orden "Jag tänker knappast gå runt och ropa: Viiiiiilmer, kom nu! Det är ju hur töntigt som helst".
Han tycker att de flesta killnamnen jag gillar låter som värsta töntnamnen, kanske för att de skulle ha varit det när vi var barn. Vet exempelvis en kille som hette Valentin, det var huuuuuuur töntigt som helst då, men idag är det ju inte alls det. Men Mathias har liksom inte fattat detta ;) Han tycker Astrid, Selma och så också är för "töntiga", men jag tycker att han är töntig ;)
Men hur som helst, så kom jag på ett namn igår som jag hört flera gånger men liksom inte tänkt att MITT barn skulle kunna heta. Men jag har fastnat för det där namnet nu, i ett par dagar. Det vill inte försvinna från hjärna. Så jag föreslog det... och hör och häpna, han tycker det är (rätt?) fint!!! I vanliga fall gillar han INGET av mina förslag.
Så nu ska jag försöka komma på hur jag ska utveckla detta och få honom att vilja att vår bebis heter det om vi får en kille. Men han lät inte alltför svårövertalad, tror jag. Mathias är lite knepig, han liksom tycker och tänker saker men säger de inte utan de kommer lite som en överaskning helt plötsligt när han får för sig något.
För övrigt är tjejnamnen mer eller mindre bestämt nu. Det har varit en favorit från början, och inget annat känns lika bra. Så nu har vi två namn klara, ett pojknamn och ett flicknamn (om han går med på det där killnamnet helt och hållet)! Och jag är SÅ glad!! Fin fina namn. Som passar ihop med Maja.

RSS 2.0